La Secció de Pastorets de l'Ateneu, com el seu nom indica, té com a finalitat principal la realització de representacions de pastorets a Sant Just Desvern, però a més també realitza altres actuacions d'animació al carrer en altres èpoques de l'any.

Els Pastorets de Sant Just van néixer de la mà del grup local de la CAL l'any 2011, en un intent de portar a Sant Just una tradició nadalenca molt arrelada en altres poblacions. El primer any, però, no va haver-hi temps de fer els assaigs necessaris per poder fer les representacions i es va fer una lectura teatralitzada a Radio Desvern.  A partir del segon any (2012) ja s'han anat succeint les representacions, alguns cops a la Sala Gran i d'altres a la Sala del Cinquantenari. L'any 2014 van entrar com a secció de l'Ateneu.

L'obra

Atès que no hi havia tradició de fer pastorets a la nostra població, des del primer moment es va plantejar de fer una obra que sortís de les versions més tradicionals, i per aquest motiu es va escollir l'obra "És teu?", de Pep Albanell, obra que té per subtítol "Els contrapastorets de la Seu".  Aquesta obra havia estat guanyadora del Concurs de Teatre Juvenil de la SGAE i no s'havia estrenat mai.  El guió es modifica cada any tot respectant la trama bàsica de l'obra, però fent adaptacions a la situació sociopolítica del moment.  En l'obra original l'acció se situa prop de la Seu d'Urgell, i en les nostres representacions s'ha traslladat a les rodalies de Sant Just.

"És teu?" són uns pastorets laics, que no pretenen representar cap fet bíblic.  Són uns pastorets, doncs?  Creiem que sí, perquè hi ha tots els elements propis d'aquestes representacions: hi ha un naixement la nit de Nadal, un pare que no és ben bé el pare, pastorets i altres persones que es mouen pel bosc i veuen la mare i el nen, un llum que guia tres personatges (un de blanc, un de negre i un de ros) que traginen paquets amunt i avall, uns "diables" autèntics i uns "àngels" als quals tots recorrem quan tenim necessitat. Ah! I també també hi ha una figura que no és ben bé dels pastorets, sinó més aviat del pessebre: un caganer!

Els actors

Els pastorets i altres representacions populars han estat tradicionalment una escola de teatre de la qual han sortit grans actors. Una de les finalitats de fer uns pastorets a Sant Just és fer una activitat transversal que permeti treballar amb gent de diferents edats, de diferents generacions, de diferents orígens; és una finalitat que es va aconseguir des del primer moment.

Tots els actors dels Pastorets són amateurs, com és habitual en aquest tipus de representacions, i la majoria no havien fet teatre abans d'incorporar-s'hi.  La seva edat oscil·la (depèn de l'any) dels 6 als 75 anys, aproximadament.   Aquesta gran diferència d'edat no representa cap impediment per a què els Pastorets siguin un grup molt cohesionat, cohesió que es fa palesa amb el sopar tradicional que es fa durant els dies de les representacions o amb la "gala" que se celebra uns dies més tard per valorar les representacions.  Hi ha un gruix d'actors que van repetint l'experiència cada any i d'altres que estan un temps i després marxen, sempre amb un bon regust de la seva experiència.

Tothom qui ho desitgi pot apuntar-se a fer pastorets; només es demana que qui hagi d'actuar tingui disponibilitat per a poder assistir a tots els assaigs (molts) que es fan des d'inicis d'octubre.